Vilket ord är bäst?

I förra blogginlägget fick vi läsa om korsord, en populär sysselsättning så här under sommarmånaderna. En relaterad hobby om man vill vara lite mer social är förstås att spela Scrabble – även känt under det svenska namnet Alfapet, samt i olika digitala versioner, bland annat Wordfeud. För den som mot förmodan inte känner till spelet går det ut på att lägga ut bokstäver för att forma ord på en spelplan i ett korsordsliknande rutmönster. Olika bokstäver ger olika poäng, och vissa rutor ger dessutom bonuspoäng.

Scrabble-brickor.

Detta är förstås ett spel som väcker en del intressanta frågor för den språkintresserade. Till exempel, vilket ord är egentligen bäst? Hur många poäng går det att få på ett ord?

Traditionellt använder sig svenska Scrabble-spelare av Svenska akademiens ordlista (SAOL) för att avgöra om ett ord ”finns”. Wordfeud däremot använde sig länge av Den stora svenska ordlistan (DSSO), som har fördelen att den är tillgänglig för gratis nerladdning, så låt oss utgå från den.

Varje spelare har sju bokstäver. Vilka ord på sju bokstäver ger flest poäng, om vi ignorerar bonuspoäng? Jo, tittar vi bara på individuella bokstavspoäng kommer vi fram till ”jazzvän”, på 35 poäng. Men det går inte att lägga i spelet, för det finns bara ett Z. Räknar vi med begränsningarna i bokstäver blir det istället delad förstaplats mellan ”yxhuvud” och ”blåbyxa” på 29.

Saxmyz med jazzvän.

Däremot hittar vi ett ord på bara sex bokstäver som också ger 29 poäng, nämligen ”Zaxmys”. Vad kan det betyda? Jo, det är genitiv av personnamnet ”Zaxmy”, ett efternamn som bärs av fyra personer i Sverige, enligt SCB. Mitt eget efternamn ligger inte långt efter, på 24 poäng för sju bokstäver, men står dessvärre inte med i DSSO, kanske för att det endast bärs av tre personer i Sverige.

Hur blir det med bonuspoäng? Lyckas man lägga ut alla sju bokstäver får man 50 poäng extra. På den spelplan som används i Wordfeud kan man med sju bokstäver få in en dubbel bokstavspoäng och två trippel ordpoäng. Kan vi pricka in dem där får både ”yxhuvud” och ”blåbyxa” fyra poäng i bokstavsbonus, och därmed totalt (29+4)*9+50 = 347 poäng. Men det går att få mer: ”Balzacs” ger 374 poäng.

Balzac, utan blåbyxor.

Men i de flesta fall lägger man ju ett ord som korsar något annat ord, så det går att få ihop mer än sju bokstäver totalt. Hur blir det med åtta bokstäver?

Utan begränsning på bokstäverna är vi tillbaka i jazzens värld, med ”jazzväns” på bara ett futtigt poäng mer, 36. Med bokstavsbegränsningar kommer vi upp i 31 poäng – vi kan välja på ”babymjuk”, ”byxknapp”, ”upptryck”, eller ”blåbyxor”.

Men vi behöver inte stanna där. Det går också att bygga vidare på ett lagt ord, och på så vis få ihop ord ända upp till 15 bokstäver, det längsta som får plats på spelplanen. Utan att räkna bonusar går då topplaceringen till ”nybörjarböckers” på 47 poäng.

Räknar vi med bonusar blir det istället ”jubileumsböcker” på 617 poäng. Hade vi haft obegränsat med bokstäver hade det gått att lägga ”cykelolyckornas” för 680.

En av grizzlybjörnens nybörjarböcker.

Vi kan också jämföra med det traditionella Scrabble-brädet, som har en lite annan fördelning av bonusrutor. Då är det fortfarande ”jubileumsböcker” som hamnar i topp, nu med 1508 poäng. Utan bokstavsbegränsningar hade vi kunnat lägga ”grizzlybjörnens”, för inte mindre än 1751 poäng; det är även det högsta ord man kan få ihop utan bonus om man ignorerar bokstavsbegränsningar, med 52 poäng.

Värt att tänka på när familjen plockar fram Scrabble-brädet – nästa gång någon lägger ”bil” (6 poäng), och du råkar sitta på ”sböcker”, behöver du bara vänta på ett ”ju-eum” för att skapa historia.