Så här söker du i Språkbankens konkordanser/SAOB-konkordansen

[Söksträngar] [Frekvenser] [Exempel] [Stegning] [Mer kontext] [Om fras- och boolesk sökning] [Spara resultaten?]

I det följande ges en kort introduktion till hur du använder denna webbplats. Text i kursiv stil markerar en parameter och courier satt i fetstil är en instruktion till användaren. Text [innanför hakparenteser] anger förvald inställning (som används om användaren inte har angett något annat).

Några ord om söksträngar

Du kan både söka på enskilda graford och på fraser. Även begränsad boolesk sökning är möjlig. Om du vill söka efter fler än bara ett graford per gång kan du särskilja dessa med mellanslag eller med kommatecken (ex. springer sprang sprungit eller springer, sprang, sprungit). För att söka efter en fras ska du omgärda denna med '"' (citattecken) (ex. "president Clinton"). För att göra en boolesk sökning bör du likaså omgärda söksträngen med '"' (även om detta inte är något tvång i det här fallet). Som booleska operatorer fungerar '+' (plus), som står för AND samt '-' (minus), som står för NOT. För att inte belasta systemet alltför hårt har vi begränsat antalet tillåtna booleska operatorer till en per sökning. Notera att det första ordet i din söksträng inte ska föregås av en boolesk operator (ex. "president + Jeltsin", "president - Jeltsin").

Som trunkeringstecken används '*' (stjärna), som står för "noll eller fler arbiträra tecken (inte mellanslag)", samt '.' (punkt) som står för "ett arbiträrt tecken (inte mellanslag)". Även ':' (kolon) kan användas som sista tecken i söksträngen, men endast vid sökning efter enskilda graford. Då kommer programmet att fortsätta ta fram konkordansrader i alfabetisk ordning ända tills "antal träffar" har nåtts (anges i sökramen ovan), även om söksträngen inte längre matchas av indexordet. Observera att det inte är möjligt att trunkera vid fras- eller boolesk sökning.

Kolon fyller en lite annorlunda funktion vid boolesk sökning än vid sökning efter enskilda ord. Vi boolesk sökning används tecknet för att markera att den siffra som följer direkt på kolonet ska ange storleken på det fönster inom vilket det ord som styrs av den booleska operatorn ska återfinnas. En trea, :3 betyder således att de två graforden ska (AND) eller inte ska (NOT) stå högst tre ord från varandra. Anges inget fönster på detta sätt söker programmet efter det ord som styrs av den booleska operatorn i det som återstår av den grafiska meningen efter att programmet läst indexordet.

Frekvenser i stället för konkordansrader

Som förvald inställning visas eventuella träffar i form av konkordansrader. Du kan dock omdirigera programmet att visa resultatet i form av en frekvenslista eller frekvenstabell, såvida du inte har gjort en fras- eller boolesk sökning. För att ändra väljer du rutan frekvens eller frekv.tabell i stället för konkordans till höger om textfältet avsett för söksträngen. Väljer du frekvens söker du bara i den korpus som du har valt i menyn märkt "Använd korpus" i sökramen, väljer du frekvenstabellen söker i åtta korpusar på en gång (P65, P76, DN, P95, P96, P97, romi och romii).

När du söker efter frekvenser kan du inte använda ':' (kolon) på det sättet som redovisas ovan, men de andra trunkeringstecknena går bra. Om du har valt att få resultatet visat i form av en frekvenstabell kan du avsluta söksträngen med ':n', vilket talar om för programmet att räkna om de absoluta träffarna i materialen till en relativ frekvens. Denna relativa frekvens anger hur många belägg söksträngen presumtivt skulle ha haft i respektive material om detta hade bestått av en miljon ord.

Exempelsökningar

hej söker efter grafordet 'hej', inget annat.
hej* söker efter grafordet 'hej' och ord som har 'hej-' som förled.
*hej söker efter grafordet 'hej' samt ord som har '-hej' som efterled.
h.j söker efter alla tre tecken långa graford var första bokstav är 'h' och sista 'j' (t.ex. "hej", "haj" och "hoj")
hej: söker efter grafordet 'hej' men tar även, i alfabetisk ordning, fram efterföljande konkordansrader som inte matchar söksträngen.
"gnistrande stränder" söker efter alla förekomster av frasen "gnistrande stränder".
"stränder + hav" söker efter alla de grafiska meningar där 'stränder' efterföljs av 'hav'.
"stränder - hav" söker efter alla de grafiska meningar där 'stränder' inte efterföljs av 'hav'.
"fru + barn" :2 söker efter alla de grafiska meningar där 'fru' efterföljs av 'barn' på högst två ords avstånd.

Att ta fram konkordansrader efter hand

Om din sökning resulterar i fler träffar än du har ställt in som maximalt tillåtna, eller om söksträngens sista tecken är ':' (kolon), kommer du att ha möjlighet att ta fram de följande n träffar som matchar din sökning (där n = max. antal träffar). Detta gör du genom att trycka på den knapp som finns längst ner på sidan. Finns det konkordansrader som alfabetiskt förekommer före de på skärmen utskrivna har du även möjlighet att trycka på en knapp som tar dig till dessa.

Att ta fram mer kontext eller hela artikeln/spalten

Till höger om varje konkordansrad finns en angivelse om vilken artikel (pressmaterialen), roman, pjäs, lagparagraf e.d. belägget är hämtat från. Till höger om denna angivelse finns vidare två länkar, markerade på olika sätt beroende på vilken korpus du söker i (t.ex. Art och Kon när det gäller pressmaterialen). Om du klickar på någon av dessa länkar får du antingen fram hela den artikel/sida/spalt/paragraf där belägget i konkordansraden har hittats (den vänstra av de två länkarna) eller belägget jämte femhundra tecken i både för- och efterkontext (den högra länken). Resultatet visas i regel i samma ram som konkordansraderna, men de flesta webbläsare kan även omdirigeras att visa resultatet i ett nytt fönster genom att man trycker på en annan musknapp än den vänstra eller att man håller ner någon tangent i samband med att man väljer en länk.

Några varningens ord om fras- och boolesk sökning

På grund av det sätt på vilket frassökningen och den booleska sökningen är implementerad kommer sökningar av dessa slag som innehåller ovanliga ord att gå betydligt snabbare än sådana som endast innehåller högfrekventa ord. Detta för med sig att det inte lönar sig att stega sig fram genom resultatet av en frassökning eller boolesk sökning, eftersom en ny sökning kommer att utföras vid varje stegning. En bättre lösning är då att du från början anger ett tillräckligt stort antal önskade träffar i menyn längst upp till höger i sökramen.

Att spara eller skriva ut resulatet

För att spara en konkordans- eller frekevenslistning eller en frekvenstabell lokalt på hårddisken, klickar du i den nedre ramen och väljer "Save Frame As..." (Netscape Navigator 4). För att skriva ut väljer du "Print Frame...". I Internet Explorer är det krångligare att skriva ut innehållet i en ram. Du kan då välja att söka utan ramar.


Senast uppdaterad 17/9 1999 av Torgny Rasmark.