Snart är det semester, och då är korsord en klassiker. Särskilt nu i isoleringstider när vi ändå inte bör umgås, vad är då bättre än att sitta i hammocken med en välvässad blyertspenna, ett bra sudd, SAOL-appen, och ett korsord?
Det finns många tidningar att köpa med korsord av olika svårighetsgrader, för dig som tycker om att lösa korsord. Men det är lite svårare om du skulle vilja tillverka ditt alldeles egna korsord. Tills nu – som ett led i Språkbankens service till allmänhetens välbefinnande, kan vi nu presentera Korsordsmakaren:
https://heatherleaf.github.io/crossword-maker/crossword.html
När Folkhälsomyndigheten framöver analyserar varför Covid-spridningen minskade så väldigt mycket just sommaren 2021, kommer de troligen att komma fram till att just Korsordsmakaren har varit en bidragande faktor. Den är så rolig och vanebildande att du artigt men bestämt kommer att tacka nej när kompisarna vill ha med dig ut på krogen, för att du föredrar att bygga dina egna korsord.
Eftersom vi är Språkbanken, så finns det tillochmed en koppling till språkteknologi: När du bygger ditt korsord föreslår programmet endast ord som passar in med de övriga, så att du kan vara säker på att endast ord från den valda ordlistan finns med!
Här har jag t.ex. lagt till de tre orden ADDIS, GRÖN och KAMRAT, och programmet har säkerställt att de vertikala kombinationerna också är existerande ord: AR, DÖK och DNA:
Det är enkelt att använda också: Bara markera ett antal celler, och programmet föreslår ord från ordlistan som passar in. Som standard finns ett antal olika exempelordlistor, som alla är extraherade från Språkbankens resurser: nyhetstext, Wikipedia, bloggtext, Twitter, och 1800-talstext. Det är bara att välja ordlista så sköter programmet resten. Det finns även en engelsk ordlista om du vill korsorda osvenskt. Om du känner dig vågad så kan du också ladda upp en egen ordlista!
Som en extra krydda har vi också lagt till lite magi! (Eller AI som det också kallas). De senaste åren har en teknik som kallas ordinbäddningar (mer känt som "word embeddings") blivit rätt så omskriven till och med utanför AI-världen, och vi vill förstås också vara med och leka.
Inbäddningar kan användas för att hitta ord som har någon sorts sammanhörighet med andra ord – det kan vara att de är synonymer, eller motsatsord, eller på något sätt brukar förekomma i samma kontext. Att träna sådana inbäddningar är lite tidskrävande och behöver mycket träningsdata, men som tur är finns det flera olika förtränade att hämta. Vi valde språklänkade fastText-modeller, men det finns många andra som skulle funka lika bra.
Med hjälp av inbäddningarna så kan programmet räkna ut ett passande "tema" för korsordet. Om det finns flera ord som är tillräckligt lika varandra, så markeras de automatiskt:
Här kan vi se att korsordet har fått ett färgtema. Och nu är programmet så smart, finurligt, intelligent och allmänt jättekoolt att nya temaord kommer att hamna högre upp i träfflistan! Här t.ex., hamnar både ROSA och RÖTT högt upp:
När du är färdig med kryssandet så kan du även lägga till ledtrådar – det är bara att dubbelklicka på en tom ruta:
Glad sommar, och lycka till med korsordandet!