Hoppa till huvudinnehåll

Alla nyheter

Jubileumsarkivet: En ny datasamling om Göteborgsutställningen

Den här helgen firar Göteborg sitt 400-årsjubileum.
Vi tar härmed tillfället i akt att gratulera Göteborg genom att gå ett hundra år tillbaka i tiden för lära oss mer om staden och tiden då 300-årsjubileum firades med en storslagen Jubileumsutställning. Jubileumsutställningen hade sin invigning den 23 maj 1923 och varade över fem månader. Den var den största utställningen i Europa efter världskriget och var därför ett frekvent inslag i dåtidens svenska dagstidningar under utställningens gång. Dagstidningarna arkiverades på Göteborgs universitetsbibliotek i hundra … Fortsätt läsa ”Jubileumsarkivet: En ny datasamling om Göteborgsutställningen”

NoDaLiDa 2023

Den 22-24 maj är det dags för den 24:e nordiska konferensen om datorlingvistik som i år äger rum i Tórshavn, Färöarna.

Nationella språkbanken sponsrar konferensen och flera medarbetare deltar i programmet. 

Läs mer om Nodalida>>

Nyfiken på EUROCALL?

Den årliga konferensen EUROCALL hålls i år i Reykjavik 15–18 augusti. Årets tema är minoritetsspråk.

Fokus för årets konferens är inkludering av alla språk, vilket också återspeglas i huvudtemat för konferensen "CALL for all languages”. Temat betonar vikten av att bygga en global gemenskap för att bevara och revitalisera hotade och mindre vanligt talade språk med hjälp av språkteknologi. Språkbanken Sam, en del av Nationella språkbanken, kommer att presentera sitt arbete med språkteknologi för minoritetsspråk.

Läs mer om EUROCALL>>

Månadens profil: Ghazaleh Esfandiari-Baiat

Vilka möten är mest effektiva; fysiska, digitala eller hybridmöten? Och hur kan vi skapa modeller för mänsklig interaktion i möten? Det är några frågeställningar som Ghazaleh Esfandiari-Baiat, doktorand vid avdelningen för tal, musik och hörsel vid KTH, arbetar med just nu.

Läs intervjun med Ghazaleh Esfandiari-Baiat på språkbanken.se

Under vinjetten Månadens profil på språkbanken.se presenteras personer vars arbete har anknytning till Nationella språkbanken.