Skip to main content
Språkbanken Text is a department within Språkbanken.

Höjdpunkter på CLARIN-konferensen - Språkbanken Text var på plats

4 November 2024
Den årliga CLARIN-konferensen gick i år av stapeln 15–17 oktober i Barcelona, Spanien. Aleksandrs Berdicevskis, biträdande föreståndare på Språkbanken Text, var på plats.

Berätta om konferensen!
– Clarin är en stor och komplicerad organisation där 24 länder är medlemmar. Konferensen är en möjlighet att träffas och prata om språkresurser, verktyg och samarbeten. För mig var det intressant att få en bred bild av verksamheten eftersom jag ansvarar för Språkbanken Texts deltagande i Clarin. Det var också spännande att det var mindre fokus på engelska än på många andra språkteknologiska konferenser, och att språk med mycket mindre resurser fick en hel del uppmärksamhet.

Nämn några höjdpunkter!
– Magnus Ahltorp från Språkbanken Sam och Maria Skeppstedt från CDHU, Uppsala universitet, presenterade verktyget ordregn som väckte stort intresse.

Arianna Masciolini från Språkbanken Text talade om hur hon förser en korpus av inlärarsvenska med syntaktisk annotering, så att man kan forska på syntaktiska konstruktioner.

Lilja Björk Stefánsdóttir and Anton Karl Ingason har använt en stor isländsk korpus för att se hur Islands nuvarande statsministers sätt att prata har ändrats över tid. De påstår att hans användning av vissa grammatiska mönster beror bland annat på hur starkt stöd hans parti har.

Ett annat intressant projekt var ”Prepare to be amazed” där Begoña Altuna and Iker García-Ferrero från Spanien har tränat en modell som kan upptäcka klickbeten, och där själva presentationen var utformad så att varje bild blev ett klickbete.

Under konferensen arrangerades även ett hackathon där Leif-Jöran Olsson från Språkbanken Text deltog. Alla noder i Clarin har egna resurser och egna sökmotorer. Målet är att skapa ett verktyg, Federated Content Search, där det är möjligt att söka i alla resurser samtidigt.

Clarin-konferensen
Clarin-konferensen samlar forskare och utvecklare som arbetar med den gemensamma forskningsinfrastrukturen runt om i Europa. Även andra forskare och intressenter från humaniora och samhällsvetenskap deltar i konferensen och i utbytet av perspektiv, tankar och erfarenheter kring språkbaserad e-vetenskap och arbete med infrastruktur.

Evenemanget leds och organiseras av CLARIN ERIC, i samarbete med CLARIAH-ES.

Läs mer >>

Text: Mia Öström