Skip to main content

Nytt projekt om automatiska metoder för att upptäcka språkförändring

6 November 2018
I takt med att vår värld och vår livsstil förändras, förändras även vårt språk. Vi lär oss nya ord, skaffar nya betydelser på existerande ord eller förändrar betydelser så att de passar in för att beskriva vår värld och vår tid. Vi glömmer fort och när vi tittar tillbaka, t.ex. i gamla tidningsmaterial så är det inte alltid lätt att förstå vad som menats. Vem kommer t.ex. ihåg yuppienallen eller vad ordet guzz betyder?

Projektet Mot automatiska metoder för att upptäcka språkförändring kommer att bygga verktyg för att studera vårt språk och dess förändringar i större skala.

Man kommer att använda sig av en kombination av distributionell semantik och betydelseinduktion för kunna svara både på vad som ändrats och när. Språkbankens mycket stora samlingar av svensk text kommer att användas, i ett världsunikt samarbete mellan semantiker och språkteknologer som med sina respektive expertiser har mycket goda förutsättningar att finna nya, automatiska metoder samt att i större skala svara på existerande hypoteser och deras generalisering till andra datamängder och tidsepoker.

Det nyss beviljade forskningsbidraget är knutet till Språkbanken, institutionen för svenska språket vid Göteborgs universitet. Nina Tahmasebi, en av Språkbankens forskare i språkteknologi som också leder projektet, kommer att utföra och analysera undersökningar samt utveckla delar av de datorprogram som kommer att användas i projektet.

Projektet finansieras av Vetenskapsrådet jan 2019 - dec 2022.

Medverkande parter i projektet är Richard Johansson från Chalmers tekniska högskola, Maria Koptjevskaja Tamm och Susanne Vejdemo från Stockholms universitet.