– Vi har många olika kurser inom svenska och nordiska språk, svenska som andraspråk och retorik och skriva, säger Yvonne Adesam. Dessutom har institutionen en hel del uppdragsutbildning, exempelvis för sjuksköterskor som behöver lära sig svenska för att få en svensk legitimation.
Ansvaret handlar delvis om att samordna de olika delarna på grund- och avancerad nivå, från studierektorer och utbildningsadministratörer till lärare. Men det är framför allt strategiskt, att se över utbildningarnas utbud och innehåll så att de följer fakultetens och universitetets krav.
– En av de stora utmaningarna framöver är att se till att kurserna lockar studenter samtidigt som vi vill att de stannar kvar och fullföljer sina utbildningar. Vilka kurser har många sökande och vad kan vi lära oss av dem?
Yvonne Adesam vill framöver se mer undervisning i språkteknologi på institutionen. I första hand handlar det om att få in mer språkteknologi i de kurser som redan finns. Men så småningom också att utveckla nya kurser.
– Min dröm är en kandidatexamen som omfattar alla institutionens ämnen, där det är möjligt att välja språkteknologi som ett av flera spår. Då kan du också bli behörig till den masterutbildning i språkteknologi som finns på Institutionen för filosofi, lingvistik och vetenskapsteori.
Text och foto: Staffan Melin