Reflektioner från SLTC 2020

25-27 november gick den åttonde upplagan av SLTC, Swedish Language Technology Conference, av stapeln på Humanisten här i Göteborg. Eller, skulle ha gjort om inte ett visst virus satte stopp för det.

Istället fick vi som alla andra ställa om till en helt digital utgåva, men det funkade det med. Vi fick ett rekord i antalet registreringar: 193 deltagare från 34 olika länder! (Majoriteten, 60%, kom dock från Sverige). Inte alla dök förstås upp – dels var registreringen gratis, och dels var konferensen online – men det visar nog ändå att intresset för SLTC har ökat genom åren.

Den stora knäckfrågan som vi alla har försökt lösa det senaste året är: hur får vi igång en livaktig diskussion, och ett bra socialt umgänge när alla deltar hemifrån? Särskilt för SLTC som framförallt är tänkt som en konferens för utbyte av tankar och idéer, och för att bygga nätverk och nya samarbeten. 

Vår lösning var att använda samarbetsverktyget Slack för att ställa frågor till presentatörerna, och få igång intressanta diskussioner. Till detta skapade vi en egen SLTC-instans av Gather.town, som är mer socialt och där folk kan mingla runt och prata med varandra i videogrupper. Själva presentationerna gick som webbinarier i Zoom, som är mer enkelriktat (det var därför vi lade till Slack och Gather.town för att få mer av en konferenskänsla).

Första dagen, onsdagen den 25:e, var som brukligt i SLTC-sammanhang, workshop-dagen. Vi hade fyra workshops som alla organiserades på olika sätt. Alla fyra var välbesökta och lyckade. (Har jag förstått det som – jag hade tyvärr inte möjlighet att var med på allihop).

De följande två dagarna var huvudkonferensen. De var tätt packade med presentationer, så det var mycket att lyssna på för den som ville. Två långa dagar blev det – vi började kl 9 på morgonen och höll på ända till 18-tiden. Vilket förstås innebar att inte alla deltagare kunde vara med på alla sessioner, men vi hade ju fått in så många intressanta och högkvalitativa abstracts, och vi ville att alla skulle få möjlighet att presentera. Desssutom var det tre mycket intressanta inbjudna föredrag, av Leon Derczynski, Vera Demberg och Raquel Fernandez. Totalt blev det 33 presentationer under bara två dagar! Jag gissar att många var lite trötta när SLTC tillslut var över – det var iallafall jag…

Så, hur gick det då? Jodå, tackar som frågar. Naturligtvis hade vi alla föredragit en konferens på plats – vi var verkligen taggade på att få visa upp den nybyggda Humanisten i Göteborg, och på att träffa alla deltagare, mingla med de koolaste forskarna och doktoranderna, hänga till sent på nätterna, halvsova på tidiga morgonpresentationer, äta goda luncher och middagar. Av detta blev dock inte ens en tumme. Men med tanke på förutsättningarna blev det ändå bra! Tekniken fungerade prickfritt, alla presentationer var intressanta, och dessutom drog nästan ingen över tiden. Kanske att inte så många som vi hade hoppats använde Slack och Gather.town, men det blev några roliga diskussioner där också. 

Nu hoppas jag ändå att Covid-19 kan ge sig snart, så att vi kan få träffas på en ”riktig” konferens. T.ex. nästa SLTC, som kommer att gå av stapeln på KTH i Stockholm 2022. Jag hoppas vi ses då!

Peter Ljunglöf (en av oss som ordnade SLTC 2020)

PS. Alla abstracts finns tillgängliga från SLTC:s hemsida, så om du missade konferensen så kan du åtminstone läsa artiklarna!