Hoppa till huvudinnehåll

RaPID-5@LREC-COLING2024 - en heldagsworkshop i maj 2024 i Turin, Italien

21 november 2023
Den 5:e RaPID-workshopen (RaPID-5) är ett tvärvetenskapligt forum för forskare att dela information, rön, metoder, modeller och erfarenhet av insamling och bearbetning av data som produceras av individer med olika former av mentala, kognitiva, neuropsykiatriska eller neurodegenerativa funktionsnedsättningar, såsom afasi, demens, autism, Parkinsons sjukdom eller schizofreni. RaPID-5 kommer öppnas för bidrag inom kort.

RaPID-5@LREC-COLING2024: Resources and ProcessIng of linguistic, para-linguistic and extralinguistic Data from people with various forms of cognitive/psychiatric/developmental impairments 

Heldagsworkshop: maj 2024 (information om exakt datum kommer)
Plats: Lingotto Conference Centre - Turin (Italien)
Läs mer här: https://spraakbanken.gu.se/en/rapid-2024 

Den 5:e RaPID-workshopen (RaPID-5) är ett tvärvetenskapligt forum för forskare att dela information, rön, metoder, modeller och erfarenhet av insamling och bearbetning av data som produceras av individer med olika former av mentala, kognitiva, neuropsykiatriska eller neurodegenerativa funktionsnedsättningar, såsom afasi, demens, autism, Parkinsons sjukdom eller schizofreni. Data innebär spontant [kontinuerligt] tal och transkriptioner, ögonrörelsemätningar, och olika typer av digitala och multimodala biomarkörer som exempelvis sensordata från mobiltelefoner, klockor, armband och liknande.

Ett särskilt intresse med RaPID-5 är studier om samband mellan olika språkliga, paralingvistiska och extralingvistiska observationer för att identifiera, utvinna, korrelera, utvärdera och  modellera olika språkliga och/eller multimodala fenotyper och mätningar, som kan användas för att underlätta diagnos, övervaka utvecklingen eller förutsäga individer i riskzonen för att utveckla neurodegenerativa eller neuropsykiatriska sjukdomar.

RaPID-5 välkomnar särskilt bidrag om multidisciplinära aspekter av databearbetning från den ovannämnda populationen, och med fokus på samspelet mellan klinisk/medicinsk vetenskap/informatik, språkteknologi, och datavetenskap.