Hoppa till huvudinnehåll

Vår forskningsfront är ingen knasfront

Inlagt av Markus Forsberg 2023-10-16

I dagarna har SvD publicerat en krönika med rubriken På knasfronten intet nytt som baserar sig på ett nyhetsutskick från oss här på Språkbanken Text vid Göteborgs universitet, som beskriver ett nytt digitalt verktyg som vi har utvecklat vid namn Mink.

Krönikan är skriven med en lättsam ton som syftar till att underhålla snarare än att informera. Gott så. Samtidigt kan det vara värt att bemöta vissa missförstånd i krönikan, för den som faktiskt vill bli informerad, vilket är syftet med det här blogginlägget.

Jaha, så vad är nu denna forskningsinfrastruktur för språkliga data som Språkbanken Text utvecklar och tillgängliggör? Något förenklat uttryckt: Om du tänker på vår forskningsinfrastruktur som en söktjänst likt någon annan du har i vardagen, men där du har full kontroll över den data du söker i och vilka algoritmer (eller AI-metoder, om du vill) som används för att du ska hitta det du söker, så hamnar du inte helt fel. Sunda principer som källkritik och transparens är således grundpelare i vår verksamhet.

Så hur kommer Mink in i bilden? Jo, med Mink vill vi öppna upp vår infrastruktur för användare som har sina egna textsamlingar, men där samlingarna är så pass små att det blir svårt för oss som verksamhet att viga personaltid åt att integrera dem in i vår infrastruktur, särskilt när tillgång behöver begränsas till en, eller några få, användare. Det räcker trots allt med en samling med ett hundratal texter – vilket är en liten samling för oss på Språkbanken Text, som är vana vid samlingar med miljarder av ord – för att det ska bli svårt att få överblick över alla texter och att det därmed kan finnas behov av avancerat verktygsstöd. Det behovet försöker vi nu att möta med Mink.

Kan Mink även användas för att förbättra enskilda texter? Ja, med metoder som liknar dom vi hittar i våra ordbehandlare, till exempel för stavnings- och grammatikkontroll, men det är inte Minks primära syfte.

Till slut, hur är det med våra forskningsingenjörer? Ni kan vara trygga, de hyser inga ambitioner om att komma in i andras människors huvuden. Vad än Wikipedia eller någon annan sida säger, så är våra forskningsingenjörer högkompetent teknisk personal som i takt med forskningen bygger vår digitala och långsiktigt hållbara infrastruktur.

Etiketter