Hoppa till huvudinnehåll

God jul önskar Språkbanken Text!

Inlagt av Markus Forsberg 2023-12-11

Nu står julen för dörren! Ja, med julens tyngd bland årets högtider så finns det såklart en mängd olika sammanhang som det uppenbarar sig i. Inte minst i språket.

Låt oss till exempel ta en titt på hur ordet jul förekommer i det senaste decenniets dags- och kvällstidningar genom att använda oss av den nya datasamlingen Kubord 2 via Språkbanken Texts forskningsplattform Korp

jul-ordbild

Här har vi tagit fram en så kallad ordbild som ger oss en överblick av ordet jul, inklusive dess böjningsformer (jul, julen, julens, et cetera). Ordet jul förekommer 230 000 gånger i samlingen, som består av 2,65 miljarder ord totalt, så inget man mäktar med att överblicka utan datorstöd.

En ordbild ger oss de ord som syntaktiskt förekommer oftare med jul än med andra ord. Det som direkt sticker en i ögat är det mest typiska attributet jävla som inte direkt andas julstämning. Men här är det dramakomedin En underbar jävla jul som gjort sitt avtryck i tidningarna. Sedan har vi de mer väntade attributen, som god, vit och sagolik.

Efterföljande attribut är också präglade av tv och streaming, bland annat En hederlig jul med Knyckertz. Sedan kan vi även se typiska juliga verb: (vi) firar jul, julen närmar sig, julen står för dörren och (vi) önskar (god) jul.

Så de verben lånar vi. Nu närmar sig julen, ja den står nu för dörren, och därmed önskar vi alla på Språkbanken Text er en riktigt god jul!

Språkbanken Text önskar en riktigt god jul

Etiketter