Hoppa till huvudinnehåll

Bellman

C.M. Bellmans samlade verk

Carl Michael Bellman (1740-1795) var diktare, musiker, och den mest kända trubaduren i Sveriges historia. Mest känd är han för sina sångsamlingar Fredmans epistlar och Fredmans sånger, där han beskriver sina halvt fiktiva vänners liv på gator och krogar i Stockholm, blandat med mytologi och tankar om livet. Melodierna har han ofta tagit från välkända samtida kompositioner och folkvisor. I vissa fall vet vi inte vem som har skrivit dem – de kan komma från någon okänd tidigare kompositör, eller det kan vara Bellman själv som har skrivit dem. I denna samling finns utöver sångsamlingarna också hans dikter och dramatiska verk.

Korpusen bygger på den s.k. standardupplagan, Carl Michael Bellmans skrifter (1921–2003). Digitaliseringen ger ett bearbetat intryck och tycks sakna de slags fel som ofta kan förekomma i OCR-tolkningar.

Bellmans samlade verk finns också digitaliserade hos Bellmanssällskapet, där faksimil och OCR-lästa texter i olika format tillgängliggjorts i samarbete med The Internet Archive.

Texter av Bellman ingår även i korpusen Litteraturbanken, där de härrör från ytterligare en annan digitalisering.

Mer information, texter och musik, finns på bellman.net.

Referenser

Fil Storlek Modifierad Licens
bellman.xml.bz2
corpus Information (XML)
4.83 MB 2015-11-09 CC BY 4.0
attribution
stats_BELLMAN.txt
Ordstatistik: Information (CSV)
2.46 MB 2015-11-15 CC BY 4.0
attribution

Typ

  • Korpus

Språk

svenska

Storlek

Meningar: 33 000
Token: 452 030

Kontakt

Språkbanken
sb-info@svenska.gu.se